Povesti Audio

Povesti Audio, Fabule, Basme, Ghicitori, Metafore

Interpretarea Situatiilor – Metafora Audio pt Adulti Isteti

Povestea spune despre un rege african care avea un prieten foarte bun din copilarie. Acest prieten avea obiceiul ca indiferent de situatia in care se afla (pozitiva sau negativa) sa reactioneze la fel: “E foarte bine!”

Intr-o zi regele si prietenul sau se aflau la vanatoare. Prietenul incarca si pregatea armele pentru rege. Dintr-o greseala, o arma s-a descarcat si i-a retezat regelui buricul degetului mare.

Examinand situatia, prietenul a remarcat ca de obicei: “E foarte bine!”
La asta regele a replicat: “Nu, nu e bine deloc!” si a ordonat ca prietenul lui sa fie aruncat in inchisoare.

Un an mai tarziu, regele vana intr-o zona periculoasa. A fost capturat de canibali, care l-au dus in satul lor. L-au legat de un protap si se pregateau sa-l “prepare”. Unul dintre canibali care vroia sa dea foc a observat ca regele nu avea buricul degetului mare. Fiind superstitiosi, aveau ca regula sa nu manance pe nimeni care nu era intreg.

In concluzie l-au eliberat pe rege.
La intoarcerea acasa, regele si-a reamintit de intamplarea de la vanatoare cand isi pierduse degetul si cuprins de remuscari, ordona sa fie eliberat prietenul lui.

“Ai avut drepate” i-a spus prietenului proaspat eliberat. “A fost foarte bine ca mi-ai retezat buricul degetului.” Si a inceput sa-i povesteasca patania cu canibalii. “Imi pare foarte rau ca te-am trimis la inchisoare atata vreme. A fost urat din partea mea sa fac acest lucru.”
“Nu “, a replicat prietenul , “Este foarte bine!”

“Ce vrei sa spui cu asta, “Este foarte bine?!?” Cum poate fi bine sa-ti trimiti prietenul la puscarie un an?”
“Daca n-as fi fost in inchisoare, as fi fost cu tine.”

Tu cum percepi / interpretezi situatiile prin care treci? Care este atitudinea ta obisnuita fata de experientele vietii?

2 Comments

Add a Comment
  1. Interesant…da cred ca contează mult felul in care interpretam evenimentele prin care trecem

    1. Prima interpretare, conform acestei povesti-metafora, este:”e bine asa!”, in abordarea oricarui eveniment din viata, indiferent de ne pare noua a fi pozitiv sau negativ. Asta nu exclude invatarea din evenimente ci doar aduce o atitudine armonioasa in viata, o atitudine fara lamentari orientata spre rezolvari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povesti Audio © 2017 Frontier Theme